Tiedotteet marraskuulle 2013

Nuoret kohtaavat vallanpitäjät ja huippututkijat Nuorten filosofiatapahtumassa.

Nuorten filosofiatapahtuma 2014 Helsingin Paasitornissa 10.-11.1.2014.

Nuorten filosofiatapahtuma tarjoaa tammikuussa areenan nuorten kriittiselle ja luovalle filosofiselle ja yhteiskunnalliselle pohdinnalle. Kaksipäiväisessä tapahtumassa nuoret haastavat filosofian, tieteen, yhteiskunnan ja taiteen huippuja keskusteluun peruskysymyksistä.


Tapahtuman teemana on vuonna 2014 EUROOPPA. Keskustelujen alustajina toimivat tällä kertaa mm.:  Erkki Tuomioja, Matti Klinge, Esko Valtaoja, Pauliina Remes, Sixten Korkman, Kukka Ranta, Alpo Suhonen, Laura Kolbe, Tommi Uschanov, ja Yrjö Haila.

Viikonlopun aikana järjestetään keskustelujen ja alustusten lisäksi Feto ry:n järjestämä Sokrates-väittelykilpailu lukiolaisille. Filosofisissa teehetkissä keskustellaan vapaamuotoisesti teekupin ääressä filosofisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä. Tämän vuoden uutuus on Siltasaari-salissa järjestettävä Eurooppa-paja, jossa perjantaina 10.1. aamuyhdeksästä iltayhdeksään – antiikista aloittaen – pyritään etsimään eurooppalaista maailmankuvaa. Hannu Taanila toimii Eurooppa-pajan puheenjohtajana.

Tapahtuma on suunnattu pääasiassa 15–25-vuotiaille, mutta tätä vanhemmatkin ovat tervetulleita kuuntelemaan alustuksia ja keskusteluja. Tapahtuma järjestetään kokonaan vapaaehtoisvoimin. 


Tapahtuman tavoitteena on luoda foorumi nuorten ja eri alojen vaikuttajien väliselle dialogille. Nuorten filosofiatapahtuma kerää vuosittain 600-1000 hengen innostuneen yleisön, ja alustajina on kuultu valtakunnan keskeisiä vaikuttajia tasavallan presidentti Tarja Halosesta ja syväekologi Pentti Linkolasta alkaen.

Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2001 ja vuoden 2014 tapahtuma on tapahtuman 13. toimintavuosi. Juhlasalin ja Karl Lindahl -salin alustukset koostuvat lyhyistä 15 min alustuksista, joiden jälkeen seuraavat puolituntia aiheeseen etukäteen valmistautuneet nuoret haastajat keskustelevat alustajan kanssa. Haastajien jälkeen myös yleisö saa tilaisuuden osallistua keskusteluun. Yleisöpuheenvuoroissa etusija on edelleen nuorilla.

Tarkoituksena on tarjota paikka aitoon dialogiin ja oman ajattelun rikastuttamiseen.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan, kuinka aktiiviset ja älykkäät nuoret ottavat mittaa yhteiskunnan huipuista. Odotettavissa on mielenkiintoista keskustelua, uusia ja raikkaita mielipiteitä sekä filosofista osaamista. 


Tapahtuman järjestämisestä vastaa Prometheus-leirin tuki ry apunaan Feto ry (Filosofian ja Elämänkatsomustiedon opettajat) sekä Helsingin Yliopiston filosofian opiskelijoiden ainejärjestö Dilemma ry.Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Riikka Laurilehto, puheenjohtaja
riikka at laurilehto.com

Tapio Turpeinen (Sokrates- kilpailu & Eurooppa-paja)
tapio.turpeinen at tuusula.fi

Juuso Kähönen (Filosofiset teehetket)
juusokahonen at gmail.com

KIRJOITUSKILPAILU

 

Filosofian Akatemia julistaa kirjoituskilpailun aiheesta “Elämän tarkoitus"

 

Mikä on elämän tarkoitus? Minkälaista on hyvä elämä? Miten arvokasta elämää tulisi rakentaa yksilö­ ja yhteisötasolla? Miksi ylipäätään olemme olemassa?


Suuri osa akateemista filosofiaa perustuu nykyaikana vaikutusvaltaisten filosofien ajattelun tulkintaan. Enemmistö suomalaisestakin filosofisesta tutkimuksesta on tällaista olemassaolevan ajattelun tarkastelua.


Me haluamme palauttaa arvoon klassisen filosofisen pohdiskelun, jossa kuka tahansa voi ottaa mietintäänsä ihmiskuntaa kautta aikain kiehtoneita Suuria Kysymyksiä ja löytää niihin omakohtaisia, yksilöllisiä uusia näkökulmia.


Ihan kaikkea ei ole vielä ajateltu valmiiksi Platonin, Hegelin tai Žižekin toimesta. Ehkä juuri Sinussa piilee Suuren Filosofin siemen.

 

Kilpailun päämääränä on löytää käsiteltävää asiaan omintakeinen ja alkuperäinen näkökulma. Toki olemassaolevaan tutkimukseen saa ja pitääkin viitata, jos se on argumentaation kannalta keskeistä.


Aihepiiri “Elämän tarkoitus" on hyvin laaja. Kiinnostavaa kysymyksenajattelua kannattaakin miettiä tarkoin. Argumentaation tulee olla selkeää ja mukaansatempaavaa. (Tosin kannattaa huomioida, että arvioijaraadin mielestä muun muassa Søren Kierkegaard ja Immanuel Kant täyttävät nämä kriteerit.)

 

Akateemisia muotovaatimuksia ei ole. Tekstin laajuus voi olla 1–20 sivua. Teksti voi olla laajempikin. Tärkeintä on, että se, mitä paperille taltioit on oikeasti keskeistä argumentaatiosi kannalta. Tekstin pituus ei lisää itseisarvoisesti sen arvoa.

 

Julkaisemme kirjoituskilpailun parhaimmistosta kirjan. Kilpailun voittaja pääsee myös esittelemään löydöksiään toukokuussa järjestettävässä tutkijaseminaarissamme. Voittaja saa rahapalkkiona tuhat euroa. Varaamme oikeuden maksaa myös muille parhaille kirjoittajille soveliaaksi katsomiamme palkkioita.

 

Kirjoituskilpailun määräpäivä on 31.1.2014. Toimita tekstisi word­formaatissa osoitteeseen info at filosofianakatemia.fi. Lisätietoja saat lähettämällä sähköpostia samaan osoitteeseen.

 

Liberae sunt nostrae cogitationes!

 


Lehsistötiedote: Suomen tiedekustantajien liiton tunnustuspalkinto Eurooppalaisen  filosofian seuralle

Suomen tiedekustantajien liiton 5000 euron tunnustuspalkinnon on  saanut Eurooppalaisen filosofian seura. Palkinto jaettiin torstaina Suomen tiedekustantajien liiton  20-vuotisjuhlassa, joka pidettiin Tieteiden talolla Helsingissä.

Suomen tiedekustantajien liitto jakaa muutaman vuoden välein  tunnustuspalkinnon toiminnassaan ansioituneelle kotimaiselle  tiedekustantajalle. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa  esimerkillistä työtä tekevää tiedekustantajaa ja edistää hyvien  ideoiden ja käytäntöjen jakamista.

Palkinnon perusteluissa kerrotaan, että Eurooppalaisen filosofian seura yhdistää painettua julkaisemista ja verkkojulkaisemista  esimerkillisellä tavalla. Seura myös osallistaa laajan joukon alansa  asiantuntijoita aktiiviseen julkaisutoimintaan, joka tuottaa luettavaa  sekä tutkijoille että filosofiasta kiinnostuneelle suurelle yleisölle. Eurooppalaisen filosofian seura taitaa myös monipuolisen markkinoinnin..

Eurooppalaisen filosofian seura julkaisee Niin & Näin -lehteä ja  samannimistä kirjasarjaa. Suosittua Filosofia.fi-portaalia pidetään  yllä vapaaehtoisvoimin. Nämä kanavat palvelevat laajaa yleisöä  filosofisella tutkimustiedolla, keskustelulla ja arkisto- ja  klassikkomateriaalilla. Monipuolisessa markkinoinnissa hyödynnetään  kekseliäästi myös sosiaalista mediaa.

Suomen tiedekustantajien liitto ry valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja  oikeuksia tekijänoikeuskysymyksissä ja muissa tiedekustantamiseen  liittyvissä asioissa. Liitto lujittaa tieteellisten julkaisujen  asemaa, edistää jäsenten välistä yhteistyötä ja tukee tiedeyhteisön  kansainvälistä kanssakäymistä tiedekustantamisen kehittämiseksi.

Liittoon kuuluu lähes sata kotimaista tiedekustantajaa. Liitto  perustettiin Helsingissä vuonna 1993.

Lisätietoja

http://www.tiedekustantajat.fi
Suomen tiedekustantajien liiton sihteeri Hannu Linkola 040 577 3974
Suomen tiedekustantajien liiton puheenjohtaja Pauliina Raento 040 508 6552

UNESCOn Filosofian päivänä 21.11. julkistettiin kansainvälisen Baltic Sea -esseetapahtuman tulokset. Kultamitalin arvoiseksi katsottiin norjalainen Ǿyvind J.V. Evenstad. Norjalaiset veivät seitsemästä palkintosijasta peräti kuusi. Kulta- ja hopeaesseet voi lukea Feton sivuilta www.feto.fi.

Kotimaisessa peruskoulun kisassa palkittiin kirjoittajia kuudessa sarjassa. Filosofian päivän seminaarissa huomioitiin myös syksyn parhaat vastaajat filosofian ja elämänkatsomustiedon ylioppilaskokeissa. ET:n ykköskirjoittaja oli Lotta-Sofia Torvelainen. Filosofian kirjoittajista parhaat olivat Rollo Kuokkanen, Jami Valorinta sekä Sirja-Helena Rautakokko.

Baltic Sea Essay Event Winners:

Gold Medal:
Ǿyvind J.V. Evenstad (Norway, Kongsbakken vgs)
Silver Medals:
Valentina Pegolo (Norway, RCNUWC)
Marcin Morawski (Poland, High School Nr. 3)
Bronze Medals:
Kristin Thue (Norway, Foss)
Elling Asplin (Norway, Lillehammer vgs)
Sandra Gabrielsen (Norway, Bergen Handelsgymnasium)
Herman Lileng Ottesen (Norway, Malakoff vgs)

Suomalaisista osallistujista kunniamaininnan saivat:
Elina Karastie Tikkurilan lukio Vantaa
Reijo Jaakkola Tampereen normaalikoulu
Jakob Wartiovaara Töölön yhteiskoulu Helsinki
Jani Patrakka Tampereen lyseo
Otto Snellman Töölön yhteiskoulu Helsinki

Edellisten lisäksi filosofian olympialaisten Suomen valmennusryhmään kutsuttiin:
Touko Hanhijoki, Ressun lukio Helsinki
Minna Pyykkönen Kajaanin lukio
Emilia Riiko Salon lukio
Tuuli Savela Kallion lukio Helsinki
Ville-Matti Tanninen Salon lukio
Jani Valorinta Linnankosken lukio Porvoo

Peruskoulusarjan palkitut:

1 lk
Noora Halla-aho, Oulun normaalikoulun perusaste, 1a 
Ida Tomperi, 1A Puistokoulu, Jyväskylä 

3 lk
Nuppu Kaidesoja, Ratamo 3, Latokartanon peruskoulu, Helsinki 

4-6 lk
Riina Kangas 6b Oulun normaalikoulun perusaste 0-6 
Veeti Vesterback, Kevätpiippo 5. lk Latokartanon peruskoulu, Helsinki 

4-6 lk ryhmätyö
Henna Leinonen Oulun normaalikoulun perusaste 0-6, 6b 
Elina Sutinen, Oulun normaalikoulun perusaste 0-6, 6b 

7-9 lk
1. palkinto:
Tuuli Pohjonen, 9C Kulosaaren yhteiskoulu, Helsinki 
Vilma Vartiainen, Koivu  7.lk Latokartanon peruskoulu, Helsinki 
2.palkinto:
Emma Kamutta, 8 c Käpylän peruskoulu, Helsinki 
Milla Laakso, 8lk Napapiirin yläaste, Rovaniemi 
Nella Lehto, 7A Karkkilan yhteiskoulu, Karkkila 
Kalle Eskelinen, Putaan koulu 9H, Tornio

7-9 lk. ryhmätyö
Nadel Layne, Apila 8.lk Latokartanon peruskoulu, Helsinki 
Evelyn Pruuli, Apila 8.lk Latokartanon peruskoulu, Helsinki 
Jael Silvan, Apila 8.lk Latokartanon peruskoulu, Helsinki

Oulun Sokrates-kahvilan seuraava kerta on 26.11.2013  klo 18 Kulttuuritalo Valveella ja syksyn viimeinen ilta 10.12.2013.

Sokrates-kahvilassa käydään ohjattuja filosofisia keskusteluja, joiden aiheet tulevat osallistujilta etukäteen sovittuina ensipuheenvuoroina tai spontaaneina ehdotuksina itse tilaisuudessa. Keskusteluja ohjaavat vuorollaan Hannu Juuso, Markku Veteläinen, Riku Välitalo ja Vesa Teppo. Tilaisuuksiin on kaikilla vapaa pääsy.

Tulevat keskustelut ja aikaisempien aiheet näkyvät myös Sokrates-kahvilan blogissa:
http://sokrateskahvila.wordpress.com/

Filosofian päivän 21.11. ohjelmaa

UNESCOn kansainvälisenä Filosofian päivänä, torstaina 21.11. järjestetään Helsingin yliopistolla kello 14.00 alkaen seminaari, jossa palkitaan Baltic Sea -esseetapahtuman voittajat sekä syksyn parhaat filosofian ja ET:n reaalikoevastaajat.

FETOn perinteinen Immanuel Kant biljarditurnaus ottaa varaslähdön Filosofian päivään jo keskiviikkona 20.11. klo 19.30. Paikka on tuttu Corona bar Helsingin Kampissa (Eerikinkatu 11).

Porthanian salissa 673 (Yliopistonkatu 3) järjestettävän seminaarin ohjelma:

14.00 Philosophy: a School of Freedom

14.15 Philosophy for Children, prof. Larisa Retunskikh (Moscow)

15.00 Discussion

15.15 Awards: Baltic Sea Essay competition elementary schools and upper secondary schools and the Autumn 2013 Matriculation Examination in Philosophy and Ethics

15.45 Final discussion

Marraskuun Perjantai-Parlamentissa (22.11) keskustellaan sivilisaatiomme tulevaisuudesta. Miten käy kun öljy, makea vesi, viljelysmaat ja ruoka ehtyvät? Minkälaista politiikkaa ja elämää niukkuuden maailmassa voidaan harjoittaa? Illan aikana pohdimme kulkeeko sivilisaatiomme kohti tuhoa vai kykeneekö se pitämään itsensä elinkykyisenä?  Onko se kasvavan hyvinvoinnin vai pahoinvoinnin yhteiskunta? Vieraaksi saapuu tietokirjailija Ville Lähde, jolta on juuri ilmestynyt teemaa käsittelevä kirja ”Niukkuuden Maailmassa”. Ilta alkaa ravintola Birgerissä (HML) klo 18.00

Julkaisutiedote:  Hegelin Taiteenfilosofia pohtii taiteen perimmäistä olemusta

 

G. W. F. Hegel: Taiteenfilosofia. Johdanto estetiikan luentoihin.

Alkuteos Vorlesungen über die Aesthetik I, 2. korj. painos 1842 Suomentaneet Oiva Kuisma, Risto Pitkänen ja Jyri Vuorinen. Gaudeamus 2013

 

Hegelin Taiteenfilosofia johdattaa postuumisti julkaistuihin estetiikan luentoihin. Hegelin mukaan estetiikka ei ollut mitä tahansa kauneutta vaan nimenomaan taiteen kauneutta. Taiteenfilosofian lisäksi kirjassa on Jussi Kotkavirran Johdatusta Hegelin ajatteluun ja Oiva Kuisman Katsaus Hegelin taiteenfilosofiaan.


Saksalainen Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831) on filosofian historian vaikutusvaltainen, mutta kiistelty hahmo. Hän tasapainoili valistuksen ja romantiikan välimaastossa ja kehitteli filosofista järjestelmää, joka sisältäisi kulttuurin osa-alueet taiteesta politiikkaan ja uskonnosta historiaan.

 

Tärkeä osa Hegelin tuotantoa ovat hänen luentoihinsa pohjautuvat teokset, jotka hänen oppilaansa kokosivat ja julkaisivat postuumisti. Tässä sarjassa julkaistiin myös Hegelin luennot estetiikasta. Hegelin mukaan estetiikka ei ollut mitä tahansa kauneutta vaan nimenomaan taiteen kauneutta.

 

Taiteenfilosofia (Gaudeamus 2013) johdattaa estetiikan luentoihin ja avaa Hegelin vaikeana pidettyä ajattelua. Hegel pohtii taiteen suhdetta uskontoon ja filosofiaa, taiteen tieteellistä tutkimista ja sitä, miksi luonnonkauneus on rajattava estetiikan ulkopuolelle. Hegel väitti taiteen merkityksen vähentyneen modernissa maailmassa. Tämän on tulkittu tarkoittavan jopa ”taiteen kuolemaa”.

 

”Taide kuuluu hengen palautumiseen.”

 

”Silloinkin kun taidetuotteet eivät ole haitaksi elämän vakaville tavoitteille – toisinaanhan ne näyttävät jopa edistävän niitä, ainakin pitäessään pahan loitolla – taide kuuluu lähinnä hengen palautumiseen ja rentoutumiseen, kun taas hengen varsinaiset pyrkimykset edellyttävät pikemminkin ponnistelua.”

 

”Välittömän nautinnon ohella taideteokset saavat meidät nykyään käyttämään arvostelukykyämme, kun alistamme taideteoksen sisällön, esitysvälineen sekä näiden sopivuuden tai sopimattomuuden ajattelevalle harkinnalle. Siksi taiteen tiedettä tarvitaan nykyään paljon enemmän kuin niinä aikoina, jolloin taide taiteena tuotti täyden tyydytyksen.”

 

”(…) jotkin taiteenlajit tarvitsevat tietoisuutta ja tietoa sisällöstä enemmän kuin toiset. Esimerkiksi musiikki työstää vain sisäisen hengen epämääräistä liikettä, siis ikään kuin ajatuksettomaan tuntemiseen liittyvää ääntä, ja siksi se tarvitsee tietoista henkistä ainesta vain vähän, jos lainkaan.”

 

”Siellä, missä avautuvat syvähenkisen sielun suuret intohimot ja mielenliikkeet, ei näet enää ole kyse maun hienojakoisista erotteluista eikä näper­telystä yksityiskohtien parissa. Silloin maku tuntee, miten nero jättää taakseen moisen maaperän, ja perääntyessään sen mahdin edessä maku ei enää tunne oloaan mukavaksi eikä tiedä minne asettua.”

 

”Epäilemättä ihminen voikin iloita tuottaessaan myös omalla työllään, taitavuudellaan ja uutteruudellaan jotakin jo muutoin olemassa olevaa. Mutta mitä enemmän jäljitelmä muistuttaa luonnollista esikuvaansa, sitä enemmän myös tämä ilo ja ihailu käy pikemminkin viileäksi ja kylmäksi tai muuttuu kyllästymiseksi ja vastenmielisyydeksi. Kuten henkevästi on sanottu, jotkin muotokuvat ovat mallinsa näköisiä vastenmielisyyteen asti.”

 

”Runous kuitenkin sopii yhteen kaikkien kauneusmuotojen kanssa ja kattaa ne kaikki, koska sen varsinainen perustekijä on kaunis mielikuvitus, ja mielikuvitus on välttämätöntä kaikessa kauneuden tuottamisessa muodosta riippumatta.”

 

Lisätiedot:

Outi Kitti

Tiedotus, myynti ja markkinointi

outi.kitti at gaudeamus.fi

050 5401 299

www.gaudeamus.fi

 


Pohdinta filosofian tehtävästä jatkuu pääkirjasto Metsossa

 

Syksyn jälkimmäisessä Filosofian illassa keskiviikkona 13.11. klo 18 jatketaan teemalla Mikä on filosofian tehtävä? Illan luennoitsijana on FT Teoreettisen filosofian dosentti Riku Juti Helsingin  yliopistosta ja illan juontajana toimii niin & näin -lehden päätoimittaja Jaakko Belt.

 

Mikä on filosofian tehtävä? Teema on vaikea ja moniulotteinen. FT Riku Jutin esitelmä vastaa kysymykseen sekä yleistajuisilla luonnehdinnoilla että hieman haastavammilla metafilosofisilla pohdinnoilla. Kysymykseen voi jokainen filosofian harrastaja vastata oman tuntemuksensa mukaan, mutta toisaalta sitä voi ja pitääkin lähestyä myös filosofisesti, kuten metafilosofiassa on viime aikoina ollut tapana. Esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus keskusteluun ja kommentteihin.

 

Riku Juti on Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian dosentti ja perehtynyt erityisesti tiedon filosofiaan, filosofian historiaan ja metafysiikkaan. Hän on ammatiltaan maanviljelijä ja toimii myös luennoitsijana. Jutilta on tänä vuonna ilmestynyt teos Tiedon filosofia antiikista nykyaikaan.

 

Filosofian illat on perinteinen Tampereen kaupunginkirjaston järjestämä luentosarja. Illat alkoivat jo 1970-luvulla tunnetun filosofin Raili Kaupin toimesta. Vuosien aikana illoissa on käyty läpi lähes kaikki filosofian suuntaukset ja tärkeimmät filosofit. Tällä hetkellä iltojen sisältöjä suunnittelee filosofisen aikakauslehden ja kustantamon niin & näin toimituskunta, johon kuuluu Tampereen yliopiston ympärille ryhmittyneitä filosofian tutkijoita ja opiskelijoita. Lisää tietoa: http://www.netn.fi/

 

Filosofian illassa FT Riku Juti keskiviikkona 13.11. klo 18, pääkirjasto Metso, Pietilä-Sali.

 

Järj. Tampereen kaupunginkirjasto ja Filosofinen aikakauslehti niin & näin.

 

Lisätietoja:

Anu Hakari

Tapahtumakoordinaattori

anu.hakari at tampere.fi

p. 040 800 4836


Professori Arto Laitinen pitää juhlaluennon Linnan K103-salissa, Kalevantie 5, torstaina 21. marraskuuta 2013 klo 14 alkavassa tilaisuudessa aiheesta NÄKÖKULMIA YHTEISKUNTAFILOSOFIAAN.

 

Tätä esitelmää kuulemaan kutsun kunnioittavasti Tampereen yliopiston henkilökunnan ja opiskelijat sekä muut tieteen harjoittajat, ystävät ja suosijat.

 

Risto Kunelius,

Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön johtaja


Sukupuolentutkimus nyt! Feminististä ajattelua ja väittelyä Feministisellä Forumilla

Aika: 9.11.2013 kello 14.30-15.30
Paikka: Svenska Arbis, Dagmarinkatu 3, Helsinki
FemF

Miksi evoluutiopsykologia on niin suosittu selitysmalli sukupuolelle ja seksuaalisuudelle kulttuurissamme? Mitä on ihminen? Miten feministien ajatukset institutionalisoituvat ja mitä väkivaltaa siinä tapahtuu? Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaineen järjestämässä paneelikeskustelussa Feministisessä Foorumissa.

Ajankohtaisia ja tuoreita näkökulmia aiheisiin tarjoavat juuri julkaistujen kansainvälisten monografioidensa pohjalta Marjaana Jauhola, Venla Oikkonen ja Elina Penttinen. Kirjoittajia haastattelee Johanna Kantola.

Paneelikeskustelussa esitellään uusien teosten keskeisin anti tämän päivän feministisille keskusteluille pohtimalla sukupuolen, intersektionaalisuuden, ja feminismin käsitteitä, sekä pureutumalla feministisen tutkimuksen ja toiminnan haasteisiin uusliberalistisessa ja konservatiivisessa yhteiskunnallisessa kontekstissa.

Tervetuloa kuuntelemaan feminististä ajattelua ja väittelyä!

Keskustelutilaisuus järjestetään osana ensimmäistä Feminististä Foorumia FemF.

Lisätietoja FemF:n sivuilla: http://femfhki.wordpress.com/

***Filosoficafé 10.11 - Martina Reuter***

Tid: Söndag 10.11.2013 kl. 17.00
Plats: Restaurang skolan (Historiesalen), Eriksgatan 18, Åbo
Inledare: Martina Reuter, docent i filosofi vid Helsingfors universitet och universitetslektor i genusvetenskap vid Jyväskylä universitet.
Tema: Har den feministiska filosofin förändrat filosofin?

Fritt inträde och alla välkomna!


Synopsis

Feministiska läsningar av filosofins historia kan indelas i två olika strategier. Den feministiska forskaren har antingen fokuserat på att skriva om filosofins kanon genom att inkludera tidigare bortglömda kvinnliga tänkare eller så har hon tagit avstånd ifrån traditionen och kritiserat dess maskulina förhandsantaganden.
Martina Reuter kommer med hjälp av exempel att beskriva båda dessa strategier och diskutera vilkendera strategin som kan anses ha haft en mera varaktig inverkan på den filosofiska traditionen.

Filosoficaféts arrangör:
--
Folkets Bildningsförbund r.f.
Hagsgatan 12
20540 Åbo
tel 050 5147297
e-mail fbf (at) kaapeli.fi
www.fbf.fi
The first annual NFY lecture "Power and Empowerment: from Spinoza's Affect Theory to Development Practice" will be held by Dr. Ericka Tucker on *November 5th 2013*, 17:00-19:00, at the University of Helsinki, Main Building (Fabianinkatu 33, lecture hall 15).

In her paper "Power and Empowerment: from Spinoza's Affect Theory to Development Practice" Dr. Tucker argues that Spinoza's theory of power answers development practitioners' calls for a concept of power that can be used to measure 'women's empowerment', a goal of many international development programs.

Dr. Ericka Tucker is Assistant Professor of Philosophy and affiliated faculty in Women’s and Ethic Studies at Cal Poly Pomona (USA).

The lecture co-organized by the Association for Women and Feminist Philosophers in Finland (NFY) and Philosophical Psychology, Morality and Politics Research Unit (PMP).

You are warmly welcomed! The event is free of charge and does not require preregistration.

For further details:
Virpi Lehtinen (chair of the NFY), virpi.lehtinen at helsinki.fi
NFY blog: nfyx.wordpress.com

Denis Diderotin paradoksit ja Venäjä


Tänä vuonna täyttyy 300 vuotta ranskalaisen valistusfilosofin ja ensyklopedistin Denis Diderotin  (1713—1784) syntymästä.  Sen kunniaksi Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti järjestää yhteis-työssä Suomen 1700-luvun tutkimuksen seuran kanssa Diderot-iltamat 20. marraskuuta 2013 klo 17.00 alkaen instituutin 2. kerroksen neuvotteluhuoneessa (Unioninkatu 33).


Encyclopédien toimittamisen ohella myös Venäjällä oli tärkeä asema Diderotin elämässä. Kuuluisaksi on tullut hänen matkansa Pietariin Katariina II:n hoviin 1773—1774. Myöhemmin hän piti yhteyttä mm. tärkeään 1700-luvun venäläiseen kulttuuri- ja tiedevaikuttaja ruhtinatar Daškovaan.  Kun Katariina ja myöhemmät venäläiset hallitsijat suhtautuivat Diderotin radikalismiin varauksellisesti, niin Neuvosto-liitossa häntä taas arvostettiin suuresti materialistisena filosofina.


Ohjelma:    

Tri Timo KaitaroDiderot, Tahiti ja vapaa rakkaus

Tri Teemu IkonenKertomus, historia ja Jaakko Fatalisti
Tri Vesa OittinenDiderot neuvostofilosofien silmin

Tri Sanna TuromaDenis Diderot ja ruhtinatar Daškova

Viulisti Riikka Kokkonen esittää Jean-Philippe Rameaun (1683—1764) musiikkia

Tarjolla myös hiukkasen ranskalaisia viinejä ja snackseja! Tervetuloa, vapaa pääsy. Ilmoitathan tulostasi etukäteen Aleksanteri-instituutin hallintokoordinaattorille Maarit Elo-Valenteelle, joko sähköpostilla maarit.elo-valente at helsinki.fi tai puhelimitse 050 356 5802.

Kirjallisuudentutkimuksen syysseminaari 2013: UNIKOULU

Tampereen yliopiston Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö
Perjantaina 15.11.2013 klo 12.15 – 16.30 luentosalissa Pinni B 1100

 12.15 – 12.30 Alkusanat

12.30 – 13.00 Timo Kaitaro:
Breton, Freud ja unen todellisuus 

13.00 – 13.30 Jarkko Toikkanen:
”Was it a vision, or a waking dream?”, tai kun Keats heräsi

13.30 – 14.00 Saija Isomaa:
Uni ja todellisuus vuosisadanvaihteen utopiaromaanissa ja Arvid Järnefeltillä

Kahvitauko

14.30 – 15.00 Mikko Mankinen:
Kuinka nähdä oulipolaisia unia? Rajoitteellinen unennäkö Georges Perecin unikirjassa La boutique obscure

15.00 – 15.30 Maria Valkama:
Runoilija valvoo historian yössä: Hölderlinin uni ja historian dialektiikka

15.30 – 16.00 Samuli Björninen:
Kyyristelevä demoni REM-häiriöiden kirjastossa – unihalvauksen rationalisaatio kulttuurissa ja kirjallisuudessa

16.00 – 16.30 Tommi Kakko:
Yliluonnollinen, luonnollinen ja luonnollinen yliluonnollinen: näkyjen kieli ja valistusajan skeptisismi

Klo 17.00 alkaen illanvietto huoneessa Pinni B 4075
KAIKKI OSALLISTUJAT TERVETULOA!

Järjestäjät:
Teemu Ikonen teemu.ikonen at uta.fi
Maria Mäkelä maria.e.makela at uta.fi
Jarkko Toikkanen jarkko.toikkanen at uta.fi