Tiedotteet lokakuulle 2013

Kritiikki-kahvila "Estetiikka, politiikka ja kasvatus. Friedrich Schillerin Kirjeitä ihmisen esteettisestä kasvatuksesta"

Perjantaina 8.11. klo 18.00–19.30 Tutkijaliiton ja t&e:n Kritiikki-kahvila Antikvariaatti Sofiassa (Vuorikatu 5, 00100 Helsinki)


Paneelissa keskustelevat Pirkko Holmberg, Esa Kirkkopelto ja Markku Lehtinen. Puheenjohtajana toimii Ari Korhonen.


Aiheesta:

Kun maailman sanotaan nykyään olevan niin eettisesti, poliittisesti kuin tiedollisestikin yhä pirstaleisempi, on tullut yleiseksi tavaksi vedota tiettyyn esteettiseen käsitystapaan. Vaikka viime vuosisadan totalitarististen poliittisten projektien muisto onkin pakottanut meidät arvioimaan estetiikan ja politiikan liittoa uudelleen, taide ja tietty esteettinen käsitystapa ovat yhäkin asemassa, jossa niihin liitetään toivo modernista sovituksesta.


Tämän tilanteen voi nähdä saksalaisen idealismin perintönä. Kun valistuksen projekti Ranskassa näytti Rein-joen takaa katsottuna johtavan suoraan hillittömään väkivaltaan, syntyi Saksassa ajatus kansan kasvattamisesta vapauteen. Valistuksen ajan jälkimainingeissa myös päädyttiin etsimään ratkaisua taiteesta ja yleisemmin ihmisen arvostelukyvystä tekijänä, joka voisi sovittaa valistuksen jättämän ristiriidan. Näistä kaikkein selvimmin politiikan, taiteen ja kasvatuksen välisen suhteen määrittää runoilija, näytelmäkirjailija ja filosofi Friedrich Schiller, jonka teos Kirjeitä ihmisen esteettisestä kasvatuksesta on tämän ohjelman johdonmukaisin muotoilu. Schillerin ajatuksena on, että taide ja esteettinen kasvatus voisivat tuottaa uudenlaisen inhimillisen kyvyn, joka välittäisi moraalilain ja luonnon välisen ristiriidan ilman päätymistä vallankumouksen tilaan.


On esitetty, että nykyinen käsityksemme siitä, miten taide ja politiikka suhtautuvat toisiinsa, on yhäkin velkaa Schillerille. Tiedollisen, eettisen ja yhteiskunnallisen vieraantumisen tilassa esteettinen arvosteleminen vaikuttaa yhäkin lupaavan mahdollisuutta saada ote asioista kokonaisuudessaan. Esimerkiksi Paul de Man on todennut, että mitä hyvänsä taiteen ja politiikan yhteydestä sanommekin ja miten hyvänsä näitä sanomisiamme oikeutamme, sanojen ja niiden oikeutusten takana olevat standardit ja arvot ”ovat schilleriläisiä enemmän kuin koskaan ja perustavanlaatuisella tavalla”.


Mitä tästä pitäisi ajatella? Olemmeko todella schilleriläisiä? Miten taiteen ja politiikan yhteys pitäisi käsittää? Avaako taide meille toiminnan ja muutoksen mahdollisuuden vai päinvastoin peittääkö se taakseen kaikkein polttavimmat kamppailut?


Tervetuloa keskustelemaan!


Lisätietoja tilaisuudesta ja tuoreesta suomennoksesta www.tutkijaliitto.fi sekä tutkijaliitto at helsinki.fi


Filosofiakahvila 5.11. tiistaina 18.00-19.30 Kansainvälinen kirjakauppa Arkadiassa, Nervanderinkatu 11, Helsinki. Kaikki ovat tervetulleita ja jokainen saa puhua. Teema on aina avoin ja kaikki saavat vaikuttaa sen valintaan. Vetäjänä jälleen Pekka Hongisto.

*XXXII Humanismin päivät lauantaina 16.11.2013*

 *HYVÄN TEKEMINEN JA HUMANISMI*

Paikka: HERO ry:n tilat Vilhonkatu 4, 00100 Helsinki.

9.30 Ilmoittautuminen (ks. ohjeet alla, ennakkoilmoittautuminen!)

10.00 Päivien avaus

10.15 IHEUn tila ja tavoitteet, IHEU:n puheenjohtaja *Sonja Eggerickx* (puhe englanniksi, tiivistelmät suomeksi tarjolla)

10.45 Keskustelua ja kysymyksiä

11.00 Poliitikkojen katsomusvapaus, kansanedustaja *Anna Kontula* (vas.)

12.00 Lounas

13.15 Hyvän tekemisen politiikasta, ministeri *Pekka Haavisto* (vihr.)

14.00 Elämänkatsomustieto ja koulun hyvät tarkoitukset, FETO ry:n puheenjohtaja *Ukri Pulliainen* ja lehtori, et:n kansallisen opetussuunnitelmaryhmän jäsen *Eino Huotari*
- lukiolainen kertoo ja vastaa kysymyksiin et-opetuksesta

15.00 Katsomusvapaus ja opetus: Belgian ja lähimaiden esimerkit, *Sonja Eggerickx* (puhe englanniksi, tiivistelmät suomeksi tarjolla)

15.45 Kahvitauko

16.15 Jälkien hyvyys, professori *Yrjö Sepänmaa*

17.00 Katsomusten hegemonia, filosofian opettaja *Juha Savolainen*

17.30 Katsomusvapaus: esimerkki Intiasta, journalisti *Sanal Edamaruku*

17.45 Suuntaa suomalaiselle sekulaarille humanismille: keskustelu

18.00 Päätös

Lasi viiniä ja piparkakku.

*Osallistumismaksu*: 15 euroa Suomen Humanistiliiton ja jäsenjärjestöjen jäsenet, FETO ry (Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry) jäsenet, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät; 20 euroa ei jäseniltä. Pyydetään *ennakkoilmoittautumisia sähköpostilla eeva.hanno at karttunen.org  Ohjelma nähtävissä myös liiton sivuilla  www.humanistiliitto.fi Osallistumismaksuun sisältyy kahvi ja viini (lounas omakustanteinen).

Suomen Humanistiliitto on IHEU:n (International Humanist Ethical Union) jäsenjärjestö.

Poikkeuksellisesti päivät järjestetään vuonna 2013 yksipäiväisinä. Muutokset mahdollisia.
A Seminar on Anne Conway

Prof. Christia Mercer (Columbia University) will give a seminar on Anne Conway's classic work "The Principles of the Most Ancient and Modern Philosophy" (1690) on 1st of November, 9-12 in U40 A110 (A-wing, 1st floor). The participants are asked to read Conway's short work and Prof. Mercer's introduction to it (material is available from mroinila (at) gmail.com).

Conway's "Principles" was the most important philosophical work written by a woman philosopher in the 17th century and widely praised in its time. Although neglected for centuries, the "Principles" is an impressive attempt to solve a broad range of philosophical and theological problems drawing heavily from Christian, Jewish and Platonist sources. Previous scholars have discussed Conway's vitalism, but Professor Mercer offers the first attempt to understand the entirety of Conway's metaphysics.

Christia Mercer is well-known for her work on contextualizing Early Modern philosophy. Her "Leibniz's Metaphysics: Its Origins and Development" (2001) is an essential work on early Leibniz. She is also the general editor of a book series titled "Oxford Philosophical Concepts." Besides her work on Conway, she is presently working on methodology and Platonism in Early Modern thought.

All interested are also welcomed to the corresponding seminar of the Philosophical Psychology, Morality and Politics CoE (Academy of Finland) 13-16 in Auditorium IV, Main Building, Unioninkatu 34, 2nd floor (Helsinki), where Prof. Mercer will give a talk "Anne Conway's Radical Rationalism", accompanied with a paper "Spinoza's Mereology" by Ericka Tucker (Pomona) and "Leibniz and the Amour pur-controversy" by Markku Roinila (Helsinki). Students can gain three study points by reading the texts, attending both seminars and writing a ten-page essay on Conway which will be reviewed by  Prof. Mercer.  For more information and reading materials, contact mroinila (at) gmail.com
Lokakuun Perjantai-Parlamentissa (25.10) keskustellaan vasemmistolaisuudesta, sen ihmis- ja yhteiskuntakäsityksestä, arvoista ja poliittisista päämääristä. Miten nykyinen vasemmistolaisuus kiinnittyy perinteiseen sosialismiin ja miten sen suhde poliittiseen on muuttunut? Onko enää perusteltua puhua vasemmistosta ja oikeistoista, ja jos on, miten tämä ero perustellaan? Illan vieraaksi saapuu vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson. Keskustelu alkaa olutravintola Birgerissä (Hämeenlinna) totuttuun tapaan klo.18.00

Oiva Ketonen -seminaari hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta

torstaina 14.11.2013 klo 17.15

Vaasan yliopiston päärakennuksessa Tervahovissa, auditorio Wolffissa (Wolffintie 34)

 

Ohjelma

 

Tilaisuuden avaus

Etelä-Pohjanmaan rahaston hoitokunnan puheenjohtaja, Vaasan yliopiston rehtori Matti Jakobsson

 

Luennot

Mitä hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäminen vaatii? Onko taloudellinen pohja jäämässä peruuttamattomasti heikoksi?

Professori Matti Pohjola, Aalto-yliopisto

 

Mikä uhkaa hyvinvointiyhteiskuntaa? Tarvitaanko talouskasvua ollenkaan? [luento pidetään verkkoyhteyden kautta etänä]

Tutkija Paavo Järvensivu, Aalto-yliopisto


Keskustelua

Keskustelua johtaa yliopistonlehtori Tommi Lehtonen

 

Päätössanat

Professori Panu Kalmi, Vaasan yliopisto

 

Tervetuloa! Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvitarjoilu alkaa klo 16.45.

 

Teuvalaissyntyinen akateemikko Oiva Ketonen (1913–2000) oli merkittävä suomalainen filosofi ja korkeakoulupoliittinen vaikuttaja. Ketosen laaja-alaisen ajattelun perinteen vaalimiseksi Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahasto ja Vaasan yliopisto järjestävät joka vuosi Oiva Ketonen -luennon.

Luonnonfilosofian seura järjestää  Seuran perustajan K.V. Laurikaisen ja 25 toimintavuotensa kunniaksi kahden päivän mittaisen kansainvälisen symposiumin 11.-12.11.2013. Symposiumin tapahtumapaikkana on Kruununhaassa sijaitseva Tieteiden talo, ensimmäisen kerroksen auditorio 104, osoitteessa Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki. Ilmoittaudu tämän linkin kautta: https://lfs-fi.directo.fi/25v/

PROGRAM FOR MONDAY 11.11.2013 - MAANANTAIN 11.11.2013 OHJELMA

08.00-09.00 Registration and coffee. Ilmoittautuminen ja kahvitarjoilu.

09.00-09.10 Viljo Martikainen, Chairman of The Finnish Society for Natural Philosophy, Luonnonfilosofian seuran puheenjohtaja. Opening words. Symposiumin avaus.

09.10-09.50 Professori Ilkka Niiniluoto, Helsingin yliopisto. Critical Remarks on K.V. Laurikainen's Natural Philosophy. Kriittisiä huomioita K.V. Laurikaisen luonnonfilosofiasta.

09.50-10.30 Emeritusprofessori Stig Stenholm: Beyond Reality, Laurikainen and Philosophy. Todellisuuden tuolla puolen, Laurikainen ja filosofia.

10.30-11.00 Coffee. Kahvitarjoilu.

11.00-11.40 Professor Anton Zeilinger, Vienna University, Austria. Qubits and Quantum Teleportation. Qubitit ja kvanttiteleportaatio.

11.40-12.20 Professor Emeritus Basil Hiley, Theoretical Physics Research Unit, Birkbeck College, University of London, UK. Foundations of Quantum Theory in the Light of Bohmian Non-Commutative Dynamics. Kvanttiteorian perusteet bohmilaisen ei-kommutatiivisen dynamiikan valossa.

12.20-13.30 Lunch. Lounas.

13.30-14.00 Professori Kari Rummukainen. So the Higgs Boson has been Found, What Then? Higgsin Bosoni on löydetty, mitä sitten?

14.00-14.30 Professori Pertti Hakonen, Aalto-yliopisto. Electromechanics with Nanosystems. Elektromekaniikkaa nanosysteemeillä.

14.30-15.00 Coffee. Kahvitarjoilu.

15.00-15.30 Dosentti Tuomo Suntola. On the Linkage between Planck's Quantum and Maxwell's Equations. Plackin vaikutuskvantin ja Maxwellin yhtälöiden yhteydestä.

15.30-16.00 Professori Pekka Lahti, Fysiikan ja tähtitieteen laitos, Turun yliopisto. Heisenberg's Error-Disturbance Uncertainty Relation. Heisenbergin virhe-häiriö epätarkkuussuhde.

16.00-16.30 Dosentti Paavo Pylkkänen, University of Skövde, Sweden and University of Helsinki, Finland. Recent Advances in Quantum Cognition. Kvanttikognition uudet tuulet.

16.30-17.30 Panel discussion. Panelikeskustelu.

18.00-20.00 Helsingin yliopiston vastaanotto. Reception of the University of Helsinki.

20.00-22.30 Illallinen ravintola Pianossa, Rauhankatu 15, Kruununhaka. Dinner at restaurant Piano, Rauhankatu 15, Kruununhaka.


PROGRAM FOR TUESDAY 12.11.2013 - TIISTAIN 12.11.2013 OHJELMA

09.00-09.30 Lehtori Agnes Airola. How, Where and Why was the Finnish Association for Natural Philosophy Born. Miten, missä ja miksi Luonnonfilosofian seura syntyi.

09.30-10.00 Professori Jussi Rastas. The Thoughts and Plans of Professor K.V. Laurikainen for Improving the Role of Natural Philosophy in Finland. Professori K.V. Laurikaisen ajatuksia ja suunnitelmia luonnonfilosofian aseman edistämiseksi Suomessa.

10.00–10.30 Yliopistontutkija Claus Montonen. K.V. Laurikainen’s Strategy to Establish the Philosophy of Physics in the University of Helsinki. K.V. Laurikaisen strategia perustaa fysiikan filosofia Helsingin yliopistoon.

10.30-11.00 Coffee. Kahvitarjoilu.

11.00-11.30 Emeritusprofessori Kullervo Rainio. Debates of the Philosophers. Filosofien debatteja.

11.30–12.00 Emeritusprofessori Kaarle Kurki-Suonio. Discussions with K.V. Laurikainen. Keskusteluja K.V. Laurikaisen kanssa.

12.00-13.30 Lunch. Lounas.

13.30-14.00 Dosentti Simo Hemilä. Conscious Experiences are Coded Brain Information. Tietoiset elämykset ovat koodattua aivoinformaatiota.

14.00-14.30 Dosentti Tarkko Oksala. A New Knowledge Architecture for Cosmology. Uusi tiedon arkkitehtuuri kosmologialle.

14.30-15.00 FT Tarja Kallio-Tamminen. K.V. Laurikainen Expanding the Limits of Science. K.V. Laurikainen tieteen rajoja laajentamassa.

15.00-15.30 Coffee. Kahvitarjoilu.

15.30-16.00 TkT Viljo Martikainen, Luonnonfilosofian seuran puheenjohtaja 2006-2013. The Near Past and the Potent­ial Future of Natural Philosophy. Luonnonfilosofian lähihistoria ja sen potentiaalinen tulevaisuus.

16.00-17.00  Panel Discussion. Paneelikeskustelu. The Role of Natural Philosophy in the Past and in the Future. Luonnonfilosofian rooli menneisyydessä ja tulevaisuudessa.

Call for Papers: AT THE LIMITS OF PHENOMENOLOGY. 12th ANNUAL CONFERENCE OF THE NORDIC SOCIETY FOR PHENOMENOLOGY

Keynote speakers: Hanne Jacobs (Loyola University Chicago), Jussi Kotkavirta (University of Jyväskylä), Claude Romano (Université Paris-Sorbonne, Paris IV), Thomas Sheehan (Stanford University), Fredrik Svenaeus (Södertörn University)

Venue: University of Helsinki
24-26 April 2014

We hereby invite abstracts for papers in phenomenology and related areas of philosophy. We welcome suggestions for individual papers as well as joint panels on current topics or recently published books. Proposals, which will be evaluated by the board of the society through a blind-review process, are invited from senior researchers as well as from graduate students. Proposals should be prepared for blind review and consist of two separate documents:

1) The title and the abstract (maximum 300 words) of your presentation. The
abstract should clearly state at least the following: the topic of the presentation, the manner in which the presentation contributes to this topic, as well as the general line of thought of the presentation.

2) A separate cover letter including the following information: your name, affiliation and contact information; the title of your presentation

To submit a proposal, send it as an email attachment to the following address:
nosp-2014 at helsinki.fi

Please ensure that the subject line of the email reads: NoSP 2014 Proposal Deadline for submission: 2 December 2013. Decisions will communicated by 10 January 2014.

Note that you must be a member of the society in order to have your proposal considered. If you are not already a member, please send an email with brief information about your affiliation to Simo Pulkkinen (simo.pulkkinen at helsinki.fi). Membership is free of charge.

Organizers: Nordic Society for Phenomenology; Philosophical Society of Finland;
Subjectivity, Historicity, and Communality Network (University of Helsinki)
Organizing Committee: Sara Heinämaa, Mirja Hartimo, Jussi Backman, Timo Miettinen, Simo Pulkkinen
Oulun Sokrates-kahvilan syyskausi jatkuu joka toinen tiistai, seuraava kerta on 15.10.2013  klo 18 Kulttuuritalo Valveella, syksyn viimeinen ilta on 3.12.2013.

Sokrates-kahvilassa käydään ohjattuja filosofisia keskusteluja, joiden aiheet tulevat osallistujilta etukäteen sovittuina ensipuheenvuoroina tai spontaaneina ehdotuksina itse tilaisuudessa. Keskusteluja ohjaavat vuorollaan Hannu Juuso, Markku Veteläinen, Riku Välitalo ja Vesa Teppo. Tilaisuuksiin on kaikilla vapaa pääsy.

Tulevat keskustelut ja aikaisempien aiheet näkyvät myös Sokrates-kahvilan blogissa:
http://sokrateskahvila.wordpress.com/

FM Malin Grahn väittelee 25.10.2013 kello 12 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "Gender and Sexuality in Ancient Stoic Philosophy". Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Päärakennuksessa, Auditorium XIV (käyntiosoite Unioninkatu 34, 3. krs.).

Vastaväittäjänä on professori Julia Annas, University of Arizona, ja kustoksena on professori Gabriel Sandu.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Filosofisia tutkimuksia Helsingin yliopistosta. Väitöskirjaa myy kirjoittaja.

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis-palvelussa<http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-9309-8>.

Väittelijän yhteystiedot:
Malin Grahn
malin.grahn at helsinki.fi

Guest lecture: Nancy Kendrick, "Aristotle and Wollstonecraft on Marriage and Virtue Friendship"

As a post-event to the Women, Truth, Action conference Nancy Kendrick (Wheaton College) is giving a paper titled "Aristotle and Wollstonecraft on Marriage and Virtue Friendship" on Monday 14.10.2013, 14-16, at the Helsinki University Main Building, lecture room 11.
Onko filosofiasta iloa ilmastonmuutoskeskustelussa? - Nettikirjan Ajatuksia ilmastoetiikasta julkistamistilaisuus
Maanantai 7.10.2013 17.30-18.30
Paavo Koli-sali, Pinni A2100, Tampereen yliopisto

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin tuore raportti vahvistaa yhä selvemmin, että globaali ilmasto lämpenee ja ihmistoiminnan vaikutus on erittäin todennäköisesti tärkein syy ilmaston lämpenemiseen. Raportin ensi vuonna julkaistavat muut osat pyrkivät antamaan yhä tarkemman kuvan ilmastonmuutoksen todennäköisistä yhteiskunnallisista ja taloudellisista vaikutuksista sekä tarvittavista toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Luonnontieteellisten perusteiden ja poliittis-taloudellisten seurausten lisäksi ilmastonmuutokseen liittyy paljon eettisiä kysymyksiä. Al Gore onkin kuvannut ilmastokysymystä ”ei niinkään poliittisena kuin moraalisena kysymyksenä.” Myös Suomen hallituksen laatima tulevaisuusselonteko ilmastopolitiikan vaihtoehdoista toteaa yksiselitteisesti, että “lopulta kyseessä on kuitenkin ylisukupolvinen ja maailmanlaajuinen moraalinen valinta”. Filosofi Stephen Gardiner on kuvannut tilannetta jopa ”ilmastonmuutoksen eettiseksi tragediaksi”, joka korostaa sekä ilmastonmuutokseen liittyviä eettisiä ongelmia että ilmastonmuutoksen asettamia vakavia haasteita perinteisille eettisille periaatteillemme.

Ensimmäinen suomalainen ilmastoetiikan tekstikokoelma

Ajatuksia ilmastoetiikasta on ensimmäinen suomalainen ilmastoetiikan tekstikokoelma. Kirjan tekstit antavat hyvän yleiskuvan kansainvälisesti vilkastuneesta ilmastoeettisestä keskustelusta ja auttavat hahmottamaan ilmastomuutoksen esiin nostamia moraalifilosofisia kysymyksiä, jotka liittyvät sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen sekä vastuun ja kustannusten jakamisen reiluuteen. Esille nousee myös oikeudenmukaisuuden suhde niin demokratiaan kuin heikoimpien vahingoittamiseen.

Kirjan tekstit osoittavat, kuinka eettiset kysymykset piilevät poliittisten ja taloudellisten arviointien taustalla. Jo kysymys ilmastotoimien taloudellisista kustannuksista paljastuu epäsuorassa mielessä eettiseksi, koska kustannusarvioiden laskennassa käytetyt oletukset riippuvat siitä, miten painotamme tulevaisuuden ihmisten hyvinvointia suhteessa omaamme. Ovatko heidän intressinsä samanarvoisia meidän intressiemme kanssa? Entä kuinka demokraattinen päätöksentekomme tulisi järjestää mahdollisimman oikeudenmukaiseksi tulevien ihmisten kannalta? Selvästi moraalinen kysymys liittyy myös siihen, mitkä keinot ovat ilmastohaasteen edessä sallittuja: onko esimerkiksi ilmaston manipulointi eettisesti hyväksyttävää?

Ilmastonmuutoksen eettisten ja poliittisten kysymysten määrittelyvalta ei kuulu asiantuntijoille, vaan jokaiselle ihmiselle. Ajatuksia ilmastoetiikasta tarjoaa lukijoille filosofisia välineitä eettisesti sallittavien ja poliittisesti toivottavien keinojen ja päämäärien arvioimiseen. Kirjan on julkaissut Jyväskylän yliopisto, kirjoittajat ovat Tampereen, Turun, Helsingin, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistoista.

Teoksen kirjoittajina ovat akatemiatutkija Markku Oksanen, yhteiskuntatieteiden tohtori Teppo Eskelinen sekä filosofian tohtorikoulutettavat Lauri Lahikainen, Simo Kyllönen, Teea Kortetmäki, Säde Hormio ja Sanna Joronen. Johdannon ovat kirjoittaneet teoksen toimittajat Teea Kortetmäki, professori Arto Laitinen ja professori Mikko Yrjönsuuri.

Onko filosofiasta iloa ilmastonmuutoskeskustelussa? –paneeli.

Osana filosofian valtakunnallisen tutkijakoulun vuotuista konferenssia järjestetään paneeli ”onko filosofiasta iloa ilmastonmuutoskeskustelussa?” Paavo Koli –salissa (Pinni A 2100, Tampereen yliopisto) maanantaina 7.10.2013 klo 17.30-18.30.

Paneelikeskusteluun osallistuu Ajatuksia ilmastoetiikasta -kirjan kirjoittajia, jotka esittelevät kirjan ajatuksia, pohtivat, onko filosofiasta iloa ilmastonmuutoskeskustelussa, sekä miettivät mitä hallitustenvälisen ilmastopaneelin juuri ilmestyneestä osaraportista pitäisi ajatella.

Kortetmäki Teea, Laitinen Arto ja Yrjönsuuri Mikko (toim.) (2013): Ajatuksia ilmastoetiikasta. Jyväskylä: SoPhi 123. Teos on tarjolla vapaana nettijakeluna http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-5279-2.

Lisätietoja:
Tutkija Teea Kortetmäki, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto, puh. 041 548 6483, teea.kortetmaki at jyu.fi
Professori Arto Laitinen, filosofia, Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto, puh. 050-318 7018, arto.laitinen at uta.fi