teatteri

Äijä, joka putosi Jurkan näyttämölle


Rankkaa huumoria, tuskaa, kauhua, itseironiaa ja yllätyksiä.

Näin näyttelijä Pekka Laiho kuvailee 23.9. Teatteri Jurkassa ensi-iltansa saavaa monologia, joka perustuu Nobel-palkitun kirjailijan ja filosofin Albert Camusin teokseen Putoaminen.

Laiho on muokannut Putoamisesta oman versionsa, joka menee suoraan ihmisen iholle ja sisään niin, että jokainen ymmärtää, mitä lavalla tapahtuu.                    

– Se ei ole hienoston tai älymystön filosofinen tuokio, vaan raadollista työtä, jota suosittelen vilpittömästi niille, jotka eivät halua katsoa pelkkää stand upia. Esityksessä on elämän tuskaa ja itseironiaa, Laiho sanoo.

Laihon roolihenkilö Clamence on naistenmies, vanhan ajan äijä, joka ”on pudonnut helvetin korkealta merimieskapakkaan”.

Teos on tuotu nykyaikaan paitsi kielensä myös teemojensa kautta.

– Siihen on valittu minua lähellä olevia ja tätä päivää koskettavia asioita. Jurkan näyttämö on teokselle täydellinen. Se on myös oman elämän ripittäytyminen. Tämä on viimeinen tilaisuus vakuuttaa, että olen hyvä jätkä, Laiho nauraa.

Putoaminen saa ensi-iltansa Teatteri Jurkassa 23. syyskuuta.


Putoamisen lisäksi Jurkassa nähdään syksyllä myös kaksi muuta ensi-iltaa: Laura Jäntin Faust – eli Mefistoteleen maaginen teatteri sekä Minna Koskelan draaman ja komiikan rajapinnassa liikkuva Das Ria – Diivan kuolema.

Syksyn ohjelmassa on myös Tuomo Rämön riisuttu versio Dostojevskin Rikoksesta ja rangaistuksesta, sekä Pasi Lampelan Satu Silvolle ja Reidar Palmgrenille tekemä komedia Vain Bocelli puuttuu.


Lisätietoja, medialiput ja haastattelupyynnöt:

Satu Tujunen puh. 040 717 44 11

 satu.tujunen at jurkka.fi


TEATTERIN, ELOKUVAN, FILOSOFIAN JA TUTKIMUKSEN NÄKÖKULMIA VASTAKERTOMUKSEEN TÄSSÄ AJASSA

Vastakertomus (Counter-History) 2011 yhdistää taiteen ja tieteen ainutlaatuisella tavalla. Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen kuuluva tapahtuma käsittää sarjan teatteri- ja elokuvaesityksiä sekä neljä päivää kestävän yleisötapahtuman. Elokuvafestivaali järjestetään 15.-18.10. ja yleisötapahtuma 20.-23.10. Teatteriesitys Animaliksen ennakko on 15.10. ja ensi-ilta 18.10.

Kolmas Tila – Tredje Rummet ry tuottaa tapahtuman yhteistyössä Åbo Akademin ja Turun Yliopiston kanssa. Tapahtumapaikkana on Manillan Vanha viinatehdas, Turussa. Elokuvafestivaali järjestetään Puutarhakadun Auditoriossa.

Vastakertomus löytää ja nostaa  esiin piilossa olevan, hiljennetyn, marginaalisen äänen, tapahtuman tai ajatuksen ja asettaa näin rinnakkain erilaisia kokemuksia ja tietämisen  tapoja. Samaa ilmiötä tarkastellaan eri näkökulmista.


Trinh T. Minh-ha ja Michel Onfray kansainvälisiä kärkivieraita

Vastakertomus käynnistyy Trinh T. Minh-han elokuvista koostuvalla festivaalilla. Hänen elokuvistaan kuusi nähdään nyt ensimmäistä kertaa kootusti Suomessa. Vietnamissa syntynyt Trinh T. Minh-ha toimii professorina Berkeleyn yliopistossa, Kaliforniassa.

Tapahtuma tuo paikalle avoimeen yleisötilaisuuteen myös muita merkittäviä kansainvälisiä vieraita, kuten filosofi ja kirjailija Michel Onfrayn Ranskasta. Vieraina ovat myös Clandestino Institutet -ryhmään kuuluvat kulttuurihistorioitsijat ja esseistit Michael Azar ja Edda Manga, filosofi ja kirjailija Aleksander Motturi sekä runoilija Johannes Anyuru Göteborgista.

Lisäksi mukana on joukko kiinnostavimpia suomalaisia taiteen ja tieteen edustajia, kuten kirjallisuuden tutkija, FT Päivi Kosonen ja esseisti, käsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija Kari Hukkila.

Yleisötapahtuma koostuu esitelmistä, puheenvuoroista, väittelystä sekä dialogista yleisön ja esiintyjien, tutkijoiden ja taiteilijoiden välillä. Tapahtuma luo foorumin kriittiselle ja avoimelle dialogille johtoajatuksena vastakertomuksen tarkastelu.


Animaliksen kantaesitys ja ylistetyn Tähden hetken uusintaesitys

Vastakertomus-tapahtumaan kuuluvat myös teatteriesitykset Tähden hetki ja Animalis, joista jälkimmäinen saa lokakuussa kantaesityksensä. Animaliksen ohjaa Juha Malmivaara.

Tarkemmat tiedot tapahtumasta osoitteessa:
http://www.kolmastila.net/Vastakertomus.html
 

"Kukin meistä kantaa oman helvettinsä." – Vergilius
 
Kolme vastikään kuollutta ihmistä kohtaavat pienessä huoneessa. Ovatko he helvetissä vai taivaassa... vai jossakin muualla? Lopulta heidän on valittava, tekevätkö he yhteisestä olemassaolostaan loputonta kidutusta vai suovatko toisilleen mahdollisuuden johonkin parempaan.

Syyskuussa 2010 Järvenpää-talon Kellariteatterissa esitetään Jean-Paul Sartren näytelmää Suljetut ovet. Sartren klassikkonäytelmä on eksistentialistinen visio kuolemanjälkeisestä elämästä ja provosoiva kommentti ihmisenä olemisesta. Kuka ottaa vastuun ihmisestä, ellei ihminen itse? Kuka päättää hyvästä ja pahasta, taivaasta ja helvetistä?

Esityksiä on yhteensä 10 ja ensi-ilta on pe 10.9.2010.

Lisätietoa esityksestä löytyy tältä sivustolta:
http://www.jarvenpaanteatteri.fi/tiedostot/ovet-main.htm

Lippuja voi varata osoitteesta www.piletti.fi tai Järvenpään teatterin toimistolta, www.jarvenpaanteatteri.fi.

 

 

Syndicate content