Unescon kansainvälinen filosofian päivä 19.11.2009

Unescon kansainvälinen filosofian päivä 19.11. 2009

Unescon kansainvälisen filosofian päivän tärkein tapahtuma on koululaisten ja lukiolaisten filosofian esseekirjoituskilpailun voittajien julkistaminen. Lukiolaisten kilpailu toimii samalla esikarsintana filosofian olympialaisiin, jotka järjestetään Israelissa 2010.

Kaksi parasta kirjoittajaa pääsee opetushallituksen kustantamana kilpailemaan lukiolaisten viisauden ystävien kanssa esseen kirjoittamisen taidossa keväiseen Israeliin. Lukiolaisten sarjassa on kirjoitettava englanniksi, saksaksi tai ranskaksi, kielellä joka ei ole oppilaan äidinkieli.

Ala-asteen ja yläasteen sarjoissa kirjoitetaan suomeksi.

Valvottu, kaksi tuntia kestävä, esseen kirjoitustilaisuus tulee järjestää 3.–6.11.

Kysymykset voi tilata osoitteesta johan.autio(ät)vantaa.fi. Kysymykset lähetetään tilanneille viimeistään 2.11. Opettajan tulee valita kaksi parasta esseetä ja lähettää ne osoitteeseen johan.autio(ät)vantaa.fi, joka kätkee kilpailijoiden identiteetit koodien taakse ja lähettää ne tarkastajille. Parhaimpien kirjoittajien keskinäisen arvojärjestyksen ratkaisee Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto.

Suomi on menestynyt aikaisempina vuosina filosofian olympialaisissa erittäin hyvin. Huippuna viime kevään kultamitali, jonka nappasi Sarri Nironen Kallion lukiosta!

Mutta, kuten Hume induktion ja kausaliteetin kritiikeissään opetti, edeltävät tapahtumat eivät osoita, että tulevat tapahtumat olisivat niiden kaltaisia. Löytyykö Suomesta filosofian soihdunkantajia syksyllä 2009? Löytyykö tällä kertaa niitä oppilaita, joiden päässä loistaa niin kirkas valo, että se tunkeutuu todellisuuden syvimpiin rakenteisiin? Ja löytyykö niitä opettajia, jotka uskovat oppilaisiinsa ja antavat heille tilaisuuden näyttää kykynsä Unescon filosofian päivän esseekilpailussa?

Maikat ja muut filosofian ystävät puolestaan suuntaavat jo edellisenä päivänä 18.11. älynsä valokeilan juonikkaalle biljardipöydälle, jonka pallot on asetettu ysipallon mukaiseen muodostelmaan Immanuel Kant biljarditurnauksen merkeissä. Kenen hermot kestävät tämän suunnattoman paineen? Se nähdään ravintola Coronassa, Eerikinkatu 11. Ensimmäiset muodostelmat rikottaneen 18.11. noin kello 19:00.
 
Yrsa N
07.10.2009
I utlysningen ovan står att låg- och högstadiernas tävlingsbidrag ska skrivas på finska, men svenska gäller förstås för deltagare från svenskspråkiga skolor anger kontaktpersonen Johan Autio.