Professori Meghnad Desai (London School of Economics) esitelmöi Helsingissä 15.11.2008

Tervetuloa syksyn kiinnostavimmalle luennolle:

 

Professori Meghnad Desai (London School of Economics) esitelmöi Vanhalla
ylioppilastalolla lauantaina 15.11. kello 13-15.

 

Esitelmä perustuu Desain vastikään suomeksi ilmestyneeseen teokseen Marxin kosto (Gaudeamus 2008). Teos on valaiseva katsaus kapitalismin historiaan Adam Smithin ajasta tähän päivään. Se kuvaa kehityskulkua, jossa markkinasuhteet ovat vallanneet koko maailman ja tunkeutuneet myös sosiaalisiin suhteisiin. Se auttaa ymmärtämään, miksi maailmantalous on globaalistunut ja miksi Marx on edelleen ajankohtainen. Taloustieteilijänä tunnettu Desai sijoittaa nykyisen finanssikriisin ja taantuman taloustieteellisen ajattelun yhteyteen - marxilaisuudesta monetarismiin. Ratkeaako kriisi itsestään kapitalismin uudistamisen avulla vai onko kriisi vielä ankarampi kuten monet marxistit ovat "haaveilleet"?

 

Desaita kommentoivat mm. VTT Juhana Vartiainen (Konjunkturinstitutet, Tukholma) ja FM Hanna Kuusela (Goldsmiths College, University of London).


Intialaissyntyinen lordi Meghnad Desai (s. 1940) on taloustieteilijä ja kirjailija. Hän on London School of Economicsin emeritusprofessori (Centre for the Study of Global Governance). Desai on myös Britannian parlamentin ylähuoneen jäsen. Hän on kirjoittanut lukuisia taloustieteellisiä julkaisuja ja ollut kehittämässä niin sanottua inhimillisen kehityksen indeksiä.

 

"Desai kuvaa marxismin, työväenliikkeen, kapitalismin ja talouspolitiikan historian hienona jännitysnäytelmänä, jossa palaset asettuvat toisiinsa loogisesti. Marxin kosto on poikkeuksellisen onnistunut, hauska ja helposti luettava teos. Se on modernin maailman historian ja aatehistorian uuteen ojennukseen asettava näkemyksellinen tulkinta." - Juhana Vartiainen, tutkimusjohtaja, Konjunkturinstitutet, Tukholma

 

Järjestäjät: Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitos, Palkansaajien tutkimuslaitos ja Gaudeamus.

Tilaisuus on englanninkielinen.

Tervetuloa!

 

Tiedustelut: Kustannusjohtaja Tuomas Seppä 040 7214354
Arvostelukappalepyynnöt: riitta.korpipaa (at) gaudeamus.fi

Lisätietoja kirjasta verkkosivuillamme:
http://www.gaudeamus.fi/1kirja.php?isbn=978-952-495-077-0