Journalisti Johanna Korhosen luento vuosittaisessa Urpo Harva -luentotilaisuudessa; 13.11.2008, Tampere

Eliitit kansaa kaitsemassa – Mitä Alma Median ja Johanna Korhosen välinen jupakka kertoi suomalaisista, mediasta ja yleisöistä


Journalisti Johanna Korhonen luennoi Tampereen yliopiston Urpo Harva luennolla torstaina 13. marraskuuta klo 17-19 Linna-rakennuksen Väinö Linna -salissa (Kalevantie 5). Tilaisuus on kaikille avoin.

 

Korhonen erotettiin Lapin Kansan päätoimittajan toimesta lokakuun alussa – hänen kertomansa mukaan siksi, että kustantaja Alma Medialle ei kelvannut päätoimittajan perhe, kahden naisen lapsiperhe. Jupakasta syntyi laaja julkinen keskustelu vähemmistöjen asemasta Suomessa.


Luennossaan Korhonen analysoi kysymystä siitä, mitä esiin nousseet teemat kertovat Suomesta, suomalaisista ja mediasta vuonna 2008. Tiedämmekö itsestämme nyt jotain, mitä emme tienneet ennen? Oliko eliittien käsitys "kansasta" jälleen kerran väärä?

 

Vanhan määritelmän mukaan sanomalehdistö on "kansakunnan puhetta itselleen". Tähän saakka Journalisti-lehden päätoimittajana työskennellyt Korhonen suhteuttaa tapahtunutta myös median murrokseen ja uudelleen rakentuviin yleisösuhteisiin. Millaisen median suomalaiset tarvitsevat, haluavat ja ansaitsevat?


Vuosittaisen Urpo Harva-luennon tavoitteena on herättää keskustelua ajankohtaisista yhteiskunnallisista ja sivistyksellisistä kysymyksistä.

 

Aiempia Urpo Harva-luennoitsijoita ovat olleet professori Juha Varto (2006) ja professori Heikki Patomäki (2007). Aikuiskasvatuksen professori Urpo Harva (1910–1994) tunnettiin kasvatusfilosofian ja etiikan tutkijana sekä yhteiskunnallisena keskustelijana. Urpo Harva-luennon järjestää Tampereen yliopiston kasvatustieteiden laitos.

 

Tervetuloa!

 

Lisätietoja:

Juha Suoranta, Juha.Suoranta (at) uta.fi, 050 491 2465

Johanna Korhonen, Johanna.Korhonen (at) verkkotie.fi, 040 510 5906